GAJENJE AFRIČKIH LJUBIČICA (SAINTPAULIA)

Osnovni uslovi:

  • Vlažnost vazduha
  • Temperatura
  • Svetlost
  • Zemlja
  • Voda
  • Saksije
  • Čistoća
  • Alat

1. Vlažnost vazduha

40-70% ; 50-60% je najbolje.

2. Temperatura

21-27°C, noćna 16-21°C (u našim uslovima u opsegu 18-25°C je prihvatljivo).

3. Svetlost

Prirodna svetlost, ali ne direktna sunčeva; od veštačkog je najbolje neonsko osvetljenje.

->

4. Zemlja

Preporučljiv je porozan supstrat, smeše supstrata sa perlitom i vermikulitom su najbolje.

5. Voda

Voda iz slavine koja odstoji 24h je zadovoljavajuća. Vodu sipati u tacnu.

6. Đubrenje-prihrana

Lagana prihrana prilikom svakog hidriranja bi bila poželjna.

7. Saksije

Jednostavna, okrugla plastična saksija je najbolja. Zemljane upijaju dosta vode u sebe pa je potrebno češće zalivanje. Između ostalog, sama biljka je raskošna pa je ne bi trebalo utrpavati kitnjastim saksijama koje na taj način prikrivaju njenu lepotu. Dakle, držite se onoga " lepota u jednostavnoti ". Afričke ljubičice vole relativno male saksije.

8. Čistoća

Područje oko bijke, saksije, alat itd. mora biti čist da bi se sprečile bolesti.

9. Alat

Oštar skalpel, sredstvo za dezinfekciju, olovke, markeri...

->

Pravilno gajenje afričkih ljubičica podrazumeva niz nekoliko osnovnih pravila. Zapravo, to i nisu pravila, već osnove koje bi trebalo da poznaje svako ko bi želeo da uzgaja ovu biljku. To se odnosi na zemlju, vodu, svetlost, temperaturu, vlažnost vazduha, prehranu, saksije, pribor za rad kao i neophodnu higijenu.

Dakle, što se zemlje tiče najbolja je kombinacija treseta, perlita i vermikulita, odnosno, mešavina mora biti rastresita. Voda - najbolje je ukoliko česmenska voda odstoji jedan dan. Svetlost - prirodna svetlost je najbolja i to severo-istočna strana sveta, zato što nema direktnog sunca, mada ljubičice obožavaju i neonsko osvetljenje. Temperatura - najbolja je sobna, ujednačena, temperature u opsegu od 18-25°C. Vlažnost vazduha - najoptimalnija je 50-60%. Prehrana - ukoliko postoji mogućnost, lagano dohranjivanje putem svakog hidriranja, bilo bi idealno. Saksije - prečnik saksije mora biti 1/3 od prečnika rozete zbog toga što ljubičice vole relativno male saksije. Pribor za rad - biće vam potreban skalper, olovke, makaze, identifikacioni štapići…i razne druge stvari (vremenom sami shvatite šta vam sve najviše odgovara za rad). Higijena - podrazumeva se da sve mora biti čisto u okruženju ljubičica, a posebno ukoliko obradjujete biljku (sečete listove, pelcere, rasadjujete je i sl.). To je važno zbog toga što se može desiti da biljka koju obradjujete ima vaši ili neku drugu vrstu bolesti, koje se mogu preneti na zdravu biljku ukoliko pribor za rad i površina na kojoj se radi nisu besprekorno čiste (sterilne). Posle rada sa svakom biljkom detaljno obrisati površine i dezinfikovati pribor za rad.

end

istorija-sr.jpg

gajenje-sr.jpg

podela-sr.jpg

razmnozavanje-sr.jpg

bolesti-sr.jpg

tipovi-sr.jpg