O autoru

Danijela Radovanović

Danijela Radovanović


    Kada sam prvi put unela u kuću paket sa tridesetak ljubičica, moj suprug je pomislio da sam sišla s' uma. Naravno, to je bilo propraćeno višednevnim gunđanjem, a sve u stilu "gde ćes to da stavis, nema mesta, a šta ti misliš sa tim da radiš" i tako dalje… Međutim, ja tu nisam pokleknula  iako je pritisak bio veliki, već sam se osmelila da nabavim još jednu turu od petnaest ljubičica. Ne treba da vam pričam šta je usledilo posle toga. No, izdržala sam i ovaj nalet kao junak. Rešila sam da se primirim neko vreme. Ali onda se desilo to da mi se stvorila pri lika kao iz snova da nabavim još jednu, malo veću, turu. Rešila sam sada da se ja malo namrštim, kao ono "napad je najbolja odbrana", i tako odem u novi pohod. Tako je i bilo. Donesoh jos dve velike kutije ljubičica. Ovog puta moj muž to nije želeo čak ni da prokomentariše  , u stvari nije želeo ni da govori samnom narednih dana. UH! Ovo je bilo teško. Ali, odlučila sam da se ne predajem, već da budem uporna do kraja (to vam je kao ona priča o dva ovna na balvanu ).

    Kako je vreme odmicalo shvatila sam da mi je nedostatak prostora ipak veliki problem.  Morala sam da nađem način da uspostavim komunikaciju sa mojim suprugom na tom polju i da položim ratne sekire. Nedugo zatim osvanula je zastakljena lođa sa prilagođenim policama u njoj kao i police okolo prozorskih okana. Reklo bi se da su se stvari vratile u normalu. Pošle ovoga pristigla je još jedna tura ljubičica i to je prošlo bez stresa. Otprilike tako izgledaju moji počeci bavljenja ovim hobijem.  Mada, moram priznati,  moj muž i dalje ne shvata svrhu mog interesovanja prema ovom hobiju. Ipak , napravili smo neki prećutni dogovor o tome i sada su svi srećni. Zovem se Danijela. Radim u zdravstvenoj ustanovi,  a što se tiče porodice,  imam supruga i ćerku i oni su, definitivno, moje najveće blago.  Spadam u grupu kreativnih ljudi. Veliki sam ljubitelj životinja i cveća. Moja omiljena životinja je mačka i to dugodlaka i trenutno imam jednu upravo takvu. Od svih mojih interesovanja jedno se ipak izdvojilo, a to su , pogađate, afričke ljubičice. Uspela sam da stupim u kontakt sa nekim osobama koje se bave ovim hobijem i koji imaju zavidnu kolekciju afričkih ljubičica. Nažalost, naše cvećare raspolažu uglavnom jednobojnim ljubičicama ili himerama bez podataka o tome koje njihov selekcionar i koji naziv imaju.Kako je vreme odmicalo shvatila sam da se o afričkoj ljubičici (biljci koja krasi prozore mnogih domova) veoma malo piše tj. da je nepravedno zapostavljena u odnosu na sve druge vrste cveća.

    Kada to kažem mislim isključivo na naše sajtove kojih je veoma malo. Američkih i ruskih sajtova ima mnogo i većina ih je zaista dobra. Tako sam odlučila da otvorim svoj lični sajt. Ovo će biti prostor na kome će moći da se pročita i nauči nesto novo. Duboko verujem da će se neki od Vas, koji niste bili ljubitelji ovih biljaka, zainteresovati za ovaj prelep cvet i da ćete poželeti neki od mojih primeraka u svom prozoru.

    Planiram da i dalje uvećavam svoju kolekciju, tako da bih volela da stupim u kontakt sa osobama istih interesovanja i razmenimo svoja iskustva i , naravno, ljubičice. Moje omiljene su : blue dragon, scandal, kameni cvetok…..

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg