Priroda nam često priredi iznenađenja, ne isključujući ni naše ljubičice

PRIMER 1

Kao prvi primer navešću  zakorenjivanje lista ljubičice ‘Rainbows Quiet Riot’. List je, pre svega, bio posađen radi zakorenjivanja, i nedugo zatim pojavila se prva i jedinstvena biljčica. Nakon izvesnog vremena pojavila se i blizanac biljka. Nakon što je svaka biljka dobila po dva do tri listića, u jednoj od njih, pojavio se cvet.

Pitanje sledi: Šta raditi u takvoj situaciji?

Po svim preporukama specijalista, kako ne bismo oslabili biljku, potrebno je odstraniti cvetove. A sa druge strane  interesantno je videti  i doživeti takvo iskustvo i upoznati se na još jedan način sa mogućnostima prelepih ljubičica. I, kako često biva, znatiželja je nadvladala trezveno razmišljanje. Kroz neko vreme pojavio se prvi cvetić.

I pored toga što je bilo potrebno otkinuti ovaj cvet, drugi koji se pojavio pored njega obećavao je jošs jedno iznenađenje. Ubrzo po otvaranju prvog, razvio se i drugi do njega, ali gle čuda!? Ni manje-ni više već u beloj boji sa ljubičastim zatamnjenjima po centru latica.

I kako vam se to čini? Ne samo što je tako mala procvetala, već su joj i cvetovi različite boje. Jedan potvrđuje sortu, a drugi je sport.

Ovo je odličan primer da u nekim situacijama razbije dilema; nekada se događalo  da sebi postavim pitanje da li sam pogrešila kod obeležavanja saksija. Naravno da ne. Ljubičice, jednostavno, imaju tu sposobnost mutacija, te nas mogu stvarno iznenaditi. Poznato je, takođe, da se one mogu razlikovati od cvetanja do cvetanja.

Ali evo još nekih primera kada pelcer procveta – kao što sam rekla, ovo nisu tako retki slučajevi, ali ipak nisu ni tako česti. I sami ćete možda imati tu situaciju i biti prijatno iznenađeni kada na svom pelceru ugledate cvet. Neke sam primere sama zabeležila, a neke primere sam pronašla na internetu  i ovom prilikom ću ih predstaviti. Nije potrebno posebno opisivati svaki pojedinačni slučaj, dovoljno je pogledati slike i uživati:

->

                                Midnight Romance

 

                              Angel's Reflection

                                 Ваше величество

->

PRIMER 2

Evo još jednog iznenađenja, kada list procveta – Mora se priznati da je još neverovatnije kada vas list koji je na zakorenjivanju, pre prvog izbačenog listića, izbaci cvet:

PRIMER 3

Primeri pelcera na listu – ljubičice spadaju u malu grupu biljaka koje imaju sposobnost zakorenjivanja iz lista, pa čak i iz delova lista. Primere koji slede je takođe zanimljivo videti i nije nepoznato da neki kolekcionari sami zaseku list ili ga namerno oštete kako bi proizveli novu biljčicu. Međutim, ova pojava je uglavnom slučajan događaj i evo par primera u slikama:

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg