RAZDVOJI SIJAMSKE BLIZANCE

Znamo da vremenom ljubičice dobiju i svoje pelcere (uglavnom više od jednog). Dok su pelceri mali oni matičnoj biljci ne smetaju. Međutim kako oni rastu može se desiti da nastane prava gužva u saksiji. U takvom okruženju, niti matična biljka, niti mladi izdanci nemaju mesta za pravilan razvoj. Naravno, potrebno je biljku (matičnu) osloboditi od naraslih mladica. Na taj način ce svaka za sebe rasti i neće ugrožavati onu drugu.

Jedan od ne tako čestih primera jeste taj kada dobijete ljubičicu-sijamske blizance. To je primer kada, praktično, imate dve biljke koje izgledaju kao jedna, odnosno, kao da su zalepljene jedna za drugu. U stvari radi se o dve skoro identične biljke koje treba na posaban način razdvojiti. Slike će pokazati kako to treba uraditi. Na prvoj slici imamo primer kako izleda "normalna" ljubičica i ljubičica "sijamski blizanac".

->

Kada smo razdvojili "sijamske blizance" bilo bi poželjno da nanesemo (četkicom) malo uglja. Ugalj ima ulogu "dezinfekcije", odnosno, kako bi se izrazili ruski kolekcionari: "ugalj je za ljubičicu isto što i jod za čoveka".

Sa svake biljke podrezati višak zila i po mogućnosti na obe ljubičice (gde smo prethodno naneli prah uglja) umotati u mahovinu sfangum.

->

Kada ste posadili vaše "nove" ljubičice, jednostavno ih prekrijte providnom folijom ili najjednostavnijom kesom dok se malo oporave od presađivanja.

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg