FITILJNO ZALIVANJE

Jedan od ne tako retkih primera hidriranja ljubičica je i “fitiljno zalivanje”. Ono što se kao pitanje samo nameće je to da li je fitiljni poliv dobar ili nije?

Sa jedne strane fitiljni poliv je skoro idealan. Rezervoar (posuda, časa..) koji će se nalaziti ispod saksije ce biti pun vode. Putem kanapa (fitilja) zemlja se natapa i biljka na taj način uzima vode koliko joj je potrebno. Treba dosta vremena dok se taj rezervoar sasvim ne isprazni, odnosno, dok ne dođe vreme da se dopuni iznova. U slučajevima klasičnog hidriranja (voda u tacni) taj vremenski period između dva zalivanja je neuporedivo kraći. Ponekad je to čak i dva puta nedeljno. Dakle, fitiljni poliv nam drastično smanjuje obavezu oko navodnjavanja naših biljaka. Ova vrsta poliva je veoma praktična, na primer, kod kolekcionara koji imaju veće količine ljubičica (preko 200,300…500…saksija).

Postoje posebne saksije sa posudama koje su isključivo namenjene fitiljnom polivu. Međutim, kod nas toga gotovo da i nema. Postoje neke prodavnice koje prodaju sličnu vrstu proizvoda koji su namenjeni radu sa biljkama, ali se zaista retko može pronaći “ona prava” vrsta saksije. Obzirom na to mi se možemo osvrnuti “oko nas” te u našem okruženju pronaći adekvatnu zamenu originalnim saksijama sa rezervoarom. Možete pronaći veliki broj različitih posuda koje bi u tu svrhu mogle poslužiti (plastične čase, kutijice od raznih namaza, čase od frapea, recimo, iz McDonalds-a…itd).

Za "fitilj" se takođe možemo poslužiti raznim kanapima koji nisu od prirodnog materijala, odnosno, onim kanapima koji neće vremenom satruliti u zemlji . Dakle, pronaći kanap od veštačkog materijala koji će pri tome upijati ni previše, a ni premalo vode!!!  Ovo je od izuzetne važnosti kada je u pitanju hidriranje biljaka ovim načinom. Kako znati koji je fitilj dobar? Može se napraviti mali opit tako što se postavi fitilj kroz saksiju i zatim spusti u posudu sa vodom. Ako fitilj vrlo brzo upija vodu i to se proširi celom njegovom dužinom onda to znači da je dobar i da ga svakako možemo upotrebiti. A ukoliko fitilj ostane da pluta po površini vode to onda znači da je njegova moć upijanja veoma mala (do nikakva), te da kao takav nije dobar i sasvim je sigurno da bi naše biljke ostale žedne.

U nedostatku pravog kanapa neki ruski kolekcionari iz Odese su se dosetili pa u tu svrhu iskoristili žensku, grilonsku čarapu. Na forumima su posavetovali ovu vrstu materijala kao veoma praktičnu, a zatim sam tu istu preporuku pronašla i na još nekim ruskim sajtovima. Čarapu treba iseći na trake široke 7-8mm, a zatim i popreko prerezati . Bilo bi poželjno da se taj postupak ponovi nekoliko puta kako bi se nastavljanjem dostigla dužina od 20-25cm "fitilja" kao na slikama dole. Da bi se postigao još bolji učinak može se iseći još jedna traka (širine 2cm) i položiti je po dnu saksije preko koje će ići drenažni sloj, a  zatim uobičajeno, sve po redu, zemlja i biljka. Pogledajte fotografije koje slede.

->

Evo još jednog primera iz prakse, a to će biti posudica od margarina ili neka slična njoj. Pre svega dobro je oprati i odstraniti sve masnoće iz nje. Nakon toga, na poklopcu od kutije napraviti mali otvor (maksimalno 1cm x 1cm, a preporučuje se i manje, 0.5cm x 0.5cm) kroz koji će kasnije biti provučen fitilj ili ti kanap. Posudu od margarina napuniti vodom i zatvoriti poklopcem na kome smo prethodno napravili mali otvor (opisano u tekstu gore). Ovako pripremljena kutija ima ulogu rezervoara i na neki način postolja jer će se na njoj svo vreme nalaziti naša saksija sa ljubičicom.

Obzirom na to da smo upoznati  sa  sredstvima potrebnim  za rad naš sledeći zadatak je da pripremimo saksiju, zemlju, biljku i kanap. Vrlo je važno da imate dobru mešavinu supstrata, perlita i vermikulita, jer u suprotnom može se dogoditi da vaše biljke ostanu žedne, odnosno, da ne dobiju dovoljnu količinu vode. Kroz sledeće fotografije ćemo propratiti kako se priprema biljka kojoj treba presađivanje i ujedno fitiljni poliv.

->

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg