OČISTI TUĐU LJUBIČICU

Sve ljubičice, posebno one koje su u cvetu, izgledaju prelepo. Samo da ih gledate i da im se divite. Međutim, kako bi one ostale i u budućnosti takve, potrebno je uraditi određene stvari po donošenju istih u vaš prostor.

O čemu se radi? Ljubičice, kao i svako drugo cveće, znaju biti meta mnogih štetočina (bube, grinje, trips, gliste…). U svojoj praksi sam imala različitih slučajeva kada sam kupovala nove biljke, odnosno, bilo je više prilka kada sam kući donosila već zaražene biljke. U vremenu kada sam počinjala da se bavim ovim hobijem, i kada nisam baš raspolagala nekim znanjem o uzgajanju ovih biljaka, uglavnom bi takvu ljubičicu rasporedila sa ostalim koje sam već imala u posedu. Biljka, kao već uveliko zaražena, prenela je štetočine i na druge biljke u okruženju. Tada je već nastao daleko veći problem nego što je postojao. U takvim situacijama se mora pristupiti lečenju ovih biljaka ili istrebljenju insekata koji su je napali. Ono što tada nisam znala je to da, na pimer, grinje spadaju u zaista ozbiljnu (ako ne i najozbiljniju) štetočinu koje mogu napasti ljubičicu i uz to, ukoliko se ne tretira preparatima, može dovesti biljku do uginuća, a ukoliko se grinje prošire po ostalim ljubičicama može se desiti da vam se cela kolekcija sasuši. To je zaista zapanjujući podatak i veoma zabrinjavajući, pa kako ne bi došlo do toga iskustvo me je naučilo koracima koji slede u nastavku.

Postupak je sledeći:

Novu ljubičicu izvaditi iz saksije i odstraniti joj postojeću zemlju. Voditi računa da se previše ne ošteti korenov sistem, a ukoliko je koren preveliki skratiti ga do razumne granice. Ljubičicu kao takvu treba oprati pod mlazom vode (kako listove tako i koren).

->

->

Prilikom pranja ljubičice truditi se da se listovi dobro istrljaju, a zemlja iz korena maksimalno odstrani. Ukoliko su i postojale bilo kakve vrste štetočina koje su napale vašu ljubicicu, ovakvim tretiranjem će se svesti na najmanju moguću meru. Nakon pranja, ljubičicu treba osušiti na pamučnoj krpi ili putem papirnatih ubrusa, a nakon toga presaditi u novi substrat i u čistu saksiju kao što je prikazano na sledećim slikama.

Na kraju, ukoliko su se i zadržale neke štetočine (npr. grinje se ne vide golim okom), najbolje je odmah zaliti ili isprskati biljku nekim preparatom koji je i insekticid i akaricid. Na ovaj način smo uradili maksimalno što se može u zaštiti, a i prevenciji kod ljubičice, odnosno, ovakvim pristupom bi trbalo da obezbedimo jednu lepu i zdravu kolekciju afričkih ljubičica.

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg