ZAŠTO MOJE LJUBIČICE NE CVETAJU

Većina afričkih ljubicica bi trebalo da cvetaju tokom cele godine. Neki varijeteti ce imati po jedan ili dva cveta uvek otvorena. Neki varijeteti  bukvalno eksplodiraju u teškim cvetovima, a onda kratko odmaraju pre ponovne eksplozije cvetova. Nekoliko varijeteta će i protiv svoje volje cvetati zahvaljujući dobroj svetlosti, iako bi trebali cvetati jednom ili dva puta u godini. Ako ljubičice ne cvetaju, obično postoje problemi u uslovima rasta.

VEROVATNI KRIVAC JE SVETLOST

Ljubičicama je potrebno jasno svetlo da bi dobro cvetale. Ako rastu na prozoru, ljubičice bi trebalo postaviti dvadesetak centimetara od stakla; prozor bi trebao biti prilično veliki da propusti dovoljno svetlosti; trebao bi da postoji neki filter svetlosti, kao što su zavese ili drveće (napolju). Svakako treba biti pažljiv kada se radi o vrućini, jer neke prozorske oblasti mogu biti bukvalno vrele. Temperature bi trebalo da ostanu do 28 stepeni maksimalno.

Ljubičice koje ne dobijaju dovoljno svetlosti će izgledati kao da se protežu da je dohvate. Lišće neće rasti ravno u krug oko saksije. Kada god da se primeti ovaj fenomen, treba težiti da biljka ravnomerno dobija svetlost okretanjem saksija u suprotnu stranu. Ljubičicama je moguće dati i veštačku svetlost kada nije dostupan dobar prozor, koristeći bilo koju fluoroscentnu svetlost (neonka). Ljubičice bi trebalo postaviti tako da svetlost bude oko 25 cm iznad listova, i svetlost bi trebala biti uključena oko 12 h na dan. Još jednom da ponovimo, odaberite sredinu za rast u kojoj će temperatura biti od 18 do 25 stepeni (maksimalno 28).

->

DA LI IM JE POTREBNO VEŠTAČKO ĐUBRIVO (PREHRANA)?

Česti izostanak cvetova može biti krivac u vidu neadekvatnog veštačkog đubriva. Ljubičicama je potrebno nedeljno dohranjivanje dobrim, kvalitetnim đubrivom napravljenim specijalno za njih. Postoji mnogo dobrih proizvoda za ljubićice u drugim zemljama, ali u Srbiji ništa sto je specijalno samo za njih. Mi se služimo preparatima koji su najpribližniji njihovim potrebama. Mnogi uzgajivači preferiraju upotrebu formule koju rastvaraju u vodi i upotrebljavaju pri svakom hidriranju biljaka.

Ako odaberete da koristite đubrivo preporučuje se mesečno đubrenje, a ako ga razblažite onda ga koristite nedeljno. Ako upustvo kaže da se jedna čajna kasicica rastvara u 4l vode za mesečnu upotrebu, jednostavno promenite to u ¼ čajne kasicice na 4l vode za nedeljnu upotrebu. Đubrivo je veoma postojano kada se sjedini sa vodom, i možete ga u tom obliku čuvati iz nedelje u nedelju ukoliko niste potrošili sve odjednom.

ZEMLJIŠTE MOŽE PODSTACI CVETOVE ILI NE

Cveće cveta kada je koren zdrav i dobro razvijen. Korenov sistem kod ljubičica je nežan i nalik kosi. Ako su ljubičice posađene u tešku i sabitu zemlju, koren se neće razvijati i cvetovi ce se prorediti.

Teško je nabaviti dobar kvalitet mix-zemljišta za afričke ljubičice. To mora biti rastresita mešavinu koja će vazdušasto prolaziti kroz prste. Trudite se da retko koristite komercijalna pakovanja mix-zemljišta jer ona obično nisu u dobroj razmeri sastojaka (treset, perlit, vermikulit) koja odgovaraju ljubičicama. Za mnoge uzgajivače, jedina i najbolja solucija je izmešati sastojke lično u željenoj razmeri.

Jedan od recepata koji se najčesće upotrebljava je: 1 deo sphangum mahovine (treset, kokosov substrat), 1 deo vermikulita i 1 deo prlita sa malo drvenog uglja izmešanog sa svim ostalim sastojcima. Sastav je veoma važan. Ovaj mix se neće sabiti čak ni kada je sasvim vlažan, omogućavajući dosta vazdušastih prostora za koren koji u njemu raste.

Kada presađujete ljubičice, budite posebno pažljivi i nikako nemojte jako pritiskati mix na dole ili oko korena.

->

NEKOLIKO DRUGIH MOGUĆNOSTI

Uz odgovarajuće zemljište (koje će biti rastresito i vazdušasto), ljubičice vole biti u malim saksijama. Generalno, saksije bi trebale biti 10 cm duboke (ili manje)i 1/3 prečnika saksije u odnosu na prečnik rozete. Ako je prečnik rozete 30 cm, prečnik saksije ne sme prelaziti 10 cm kao i 10 cm dubine. Kada dobro razvijen korenov sistem pronađe zidove saksije, biljka obično počne obilno da cveta.

Suvi vazduh može biti uzrok što se pupoljci ljubičice osuše pre nego što postanu vidljive golim okom. Budite sigurni da postoji nešto vlažnosti oko biljaka, i izbeći vrelinu sa grejalica ili klima uređaja. Vlažnost se može omogućiti putem male otvorene posude sa vodom koja će biti postavljena do saksije.

Preveliko zalivanje može da uzrokuje takođe prerano sušenje pupoljaka. Trudite se da održite zemljište vlažnim svo vreme. Ne dopustiti vašim ljubičicama da postanu previše suve tako da lišće omlitavi, ali takođe ne dopustiti vašim biljkama da ostanu u vodi duže od pola sata (da bi se izbegli problemi sa truljenjem krune).

Budite sigurni da postoji samo jedna kruna koja raste iz saksije. Ponekad će ljubičice pustiti pelcere, koji će rezultirati u vidu više kruna ili centara na rastinju. Ove pelcere bi trebalo ukloniti i posaditi zasebno ili ih uništiti, tako da ostane samo jedna, smostalna kruna. Većina ljubičica ne cveta dobro kada je saksija prepunjena.

BUDALASTI TIP

S' vremena na vreme uzgajivači rade sve dobro, a ljubičice i dalje tvrdoglavo ostaju bez cveta dok razvijaju prelepo lišće. Botaničari obično kažu da je to vegetativni način. U želji da se taj način okrene u korist cvetajućeg, biljka treba nežno tretiranje dok okidač “preživljavanja vrste” ne odgovori. Koren koji je stisnut od strane saksije ili sa površinske strane može pokrenuti “okidač” u brzi odgovor, često uzrokujući cvetanje ljubičica. Zvuči budalasto, ali tu je dobra nauka da podrži akciju.

SREĆNO UZGAJANJE!

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg