Pakovanje ljubičica

Bićete u prilici da šaljete cele ljubičice, pelcere i listove zainteresovanim stranama. Možda ćete morati da ih selite sa jednog na drugo mesto ili da ih nosite na izložbe. U svim slučajevima morate ih pakovati na poseban način kako bi ih sačuvali. U zavisnost od toga da li pakujete listove, pelcere ili cele biljke biće vam potrebne sledeće stvari:

 • Smolepljiva folija
 • Aluminijumska folija
 • Novinski papir
 • Salvete
 • Kese za zamrzivač
 • Skalper
 • Samolepljiva traka
 • Vata
 • Smolepljiva nalepnice
 • Olovke (hemijske i markeri)
 • Kutije (raznih veličina)

Pakovanje lista

Pošto ste odsekli list sa matične biljke pod uglom od 45 stepeni ( na 3-4 cm od korena lista), pripremiti ćete mali tupfer od vate u koji ćete zaviti odsečeni kraj ljubičice i kao takav dobro namočiti vodom. Tako pripremljen list stavite u malu kesu na koju ste prethodno nalepili nalepnicu sa imenom biljke i njenim hibridizerom.

->

Moze se dogoditi da trenutno nemate nalepnica. Onda se možete snaći tako što ćete iskoristiti komad papira i na njemu napisati sve potrebne podatke. Takav papirić možete probušiti i zakačiti ga za drškicu lista kao što sam vam prikazala na slici dole. 

->

Ovaj list možete spakovati u neku manju kartonsku kutiju (na primer od keksa) čije ste eventualne praznine popunili novinskim papirom. Ukoliko se ima potreba za pakovanjem veće količine listova, postupak ponovite za svaki list posebno i ovoga puta nabavite veću kutijicu čije ćete praznine takođe popuniti novinskim papirom. Takvu kutiju dobro zalepiti lepljivom trakom i kao takvu možete poslati na put.

Neki od kolekcionara može zahtevati da im pošaljete i malo supstrata i posudu u koju će kasnije posaditi list. To možete spakovati kao na slici dole.

end

Pakovanje pelcera

Obično su pelceri već formirane male biljke koje su posađene u malim saksijama ili čašicama. Kao takve, morale bi već da budu obeležene, ali ako i nisu to možete uraditi markerom koji je vodootporan ili pak putem nalepnice (ime biljke i hibridizera ukoliko je poznat). Zatim, uzmite salvetu i popunite prazan prostor između biljke i čase tako da pri okretanju čase ne dođe do ispadanja zemlje.

Tako pripremljene ljubičice zalepite lepljivom trakom na tanji karton kao što je prikazano na sledećim slikama.

->

Bićete, takođe,  u prilici da pakujete biljčice koje još niste posadili, kao što je prikazano na slikama koje slede.

->

Ovakav način pakovanja je veoma važan jer se prilikom transporta može dogoditi da dođe do prevrtanja kutija. Ako bi se to i dogodilo mi smo, u tom slučaju,  naše ljubičice obezbedili te će one mirno stići na njihovo odredište bez ikakve štete.

end

Pakovanje velikih biljaka

Velike biljke bez cveta pakujemo na sledeći način:

->

->

Velike biljke sa cvetom pakujemo na sledeći naćin:

Ovako upakovane biljke mogu putovati bilo gde po svetu bez bojazni da će im se nešto dogoditi.

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg