MOJA ISKUSTVA SA AFRIČKIM LJUBIČICAMA

"Ljubičica skroman cvet, njega voli celi svet, zato i ti skroman budi, da te vole svi ljudi"

Prvo što primećujem kod ljubičica su njihovi raskošni cvetovi sa još raskošnijim bojama kao i njihovom kombinacijom boja. Što bi se u našem narodu reklo"ima ih svakakvih". Ja sam se susretala sa običnim cvetovima (pet jednostavnih latica poput zvezde), poluduplim (više od pet latica, približno osam), duplim (preko deset latica), zatim ravne latice, talasaste latice, sa karnerom ili bez njega, cvet u jednoj boji, a karner u drugoj, cvetovi oivičani belim obodom ili nekom drugom bojom, cvetovi sa više nijansi , od himera (poprečne pruge) pa do belo-roze latica sa ljubičastim tačkama, cvetovi mali, srednji, veliki (od ekstra malih do ekstra velikih), … listovi su opet posebna priča. Od sasvim običnih ovalnih klasične veličine, preko mini, polu-mini do ogromnih, sa običnom ivicom, sa reckastom ivicom, sa uvrnutim krajevima pa sve do listova koji su u dve ili čak tri boje (zeleno, roze, belo), kao i do listova koji izgledaju kao kašika, sa podignutim ivicama na gore.

Imala sam prilike da sretnem ljubičice na različitim mestima i u različitim uslovima života. Od onih koje mirno rastu na prozorskim oknima stanova uz svu moguću paznju, do onih po kancelarijskim prostorima bez zemlje ili sa njom, ali toliko ispostenom tako da se stvara utisak kao i da je nema (nikad prehranu videla nije). Zatim podrumski prostori bez ikakvog svetla do spoljnih uslova kad ih prži sunce i bije kiša. Takve ljubičice, čak iako imaju isti varijetet, imaju uglavnom sasvim različite cvetove i listove (od boje do veličine). Razlozi su upravo oni koje sam navela u tekstu gore. Na primer: Ukoliko ljubičica raste daleko od sunčeve svetlosti, u mračnoj prostoriji i pritom se ne dohranjuje godinama, a recimo obilato zaliva, takva biljka ce imati blede, male i nežne listove na dugačkim drškama sa cvetovima koji su takođe mali, bledi i slabi, za razliku od one ljubičice koja raste, recimo, na severo-istočnoj strani sveta, na prozorskom simsu uz pun tretman, tj. uz redovno menjanje zemlje i dohranjivanje pri svakom hidriranju. Ovakva biljka će imati tamnije, veće i jače listove, a cvet ce biti takođe veći, jači i sa jačom nijansom boje. Ovakvih primera u poređenju može imati jako puno. Sve u svemu, biljke treba negovati sa puno pažnje i ljubavi, a one će zauzvrat nas nagraditi svojim prelepim cvetovima.

Pre nego što krenem sa svojim detaljnijim opisima želim da vam skrenem pažnju na neke stvari; ovim hobijem se možemo baviti na dva načina: 1. Da pratimo upustva sa raznih WEB strana uz primenu najsavremenijih sredstava i načina održavanja kako bi očuvali i odnegovali našu ljubičicu, ili 2. Da pribegnemo masti, odnosno da povremeno primenimo "štap i kanap " umesto ogromne količine novca (koga uglavnom nikad nema na pretek). Šta to znači?

Na primer:

1. Imate određen broj ljubičica koje treba rasaditi, a nemate dovoljan broj saksija. Ako imate manji broj rasada, za tu priliku, umesto pravih saksija, mogu vam odlično poslužiti posudice od istrošenog margarina, senfa, čase od jogurta ili slično, a ukoliko imate veliku količinu biljaka još bolje će vam poslužiti plastične čase za jednokratnu upotrebu, kojih ima u različitim veličinama, a koje se kupuju na količinu od 50 komada po paketu i veoma su prihvatljivih cena.

->

2. Potrebne su vam prozirne kutije u kojima ćete zakorenjivati listove i razmnožavati ljubičice. Za tu priliku postoje specijalne kutije koje imaju čarobnu cenu,a teško je do njih doći jer se na našem tržistu retko gde, i retko kada mogu pronaći. Kao idealna zamena za tu priliku (a pri tome ništa lošija i sa istim ishodom rezultata) su plastične kutije od kolača koje se mogu naći po prodavnicama ili zvona od torti.

3. Dakle, poslužite se stvarima iz vašeg okruženja koje vam ranije nisu bile od koristi, a koje sada mogu fino poslužiti i uštedeti vam novac.

Razmnožavala sam ljubičice na različite načine. Moje iskustvo kaže da se list najbrže zakoreni u vodi. Međutim, ipak bih pre posavetovala postavljanje lista u zemlju odmah po odsecanju istog sa matične biljke. Razlog za to je sledeći : Kada list pusti žile i malene listiće vreme mu je da se posadi. Kao takav on će patiti u novoj sredini, a može se i osušiti. Koren koji je list dobio u vodi jako je nežan, a po prelasku u novu sredinu on bi morao ponovo da se obnavlja. Taj proces ponekad krene u neželjenom pravcu. Da bi se to sprečilo najjednostavnije je list posaditi odmah u zemlju. Time se uštedi na vremenu, a i sprečavaju sa moguće komplikacije. Da bi se drastično povećao procenat zakorenjivanja i preživljavanja listova koristitie jiffy tablete (naravno, ako ste u prilici da ih kupite, 1 kom. kosta 10 dinara). Kako se koriste ove tablete možete pročitati u odeljku " O ljubičicama - razmnožavanje".

Što se tiče zemlje koju treba koristiti mišljenja su različita. U suštini, svi se slažemo oko jedne stvari, a to je da ta zemlja mora biti rastresita. Generalno gledano, ljubičice ne vole tvrdu i tešku zemlju i što je najvažnije, u takvoj zemlji napreduju sporo do nikako, a u velikom broju slučajeva se i osuše. Na našem tržištu se mogu naći različiti supstrati za cveće i uglavnom su dobri. Ja vam mogu preporučiti KLASMANN substrate.

1. KLASMANN TS

Ima regulisanu pH vrednost i sadrži dovoljno đubriva, ali je zbog svoje strukture belog treseta sklon isušivanju pa zato preporučujemo da se jedna bala Klasmann TS-a meša sa min. 2 - 5 džakova gotovog substrata.

2. KLASMANN BASE SUBSTRAT

Ima regulisanu pH vrednost. Da bi mogao da se koristi za rasad - pošto ne sadrži đubrivo - potrebno je u njega umešati od 800 do 2500 g/m3 mineralnog đubriva FERTICRE P-M ili ga izmešati sa 4 - 5 džakova nekog od gotovih substrata.

->

3. KLASMANN LITVANSKI BELI TRESET

Da bi pH vrednost (H2O 1:2,5) bila 6,0 potrebno je dodati 4 kg/m3 kreča (najfinijeg sa sadržajem CaCO3 u količini od 80%).

Preporuka KLASMANN TS pakovanje od 250 litara.

Vrsta Struktura pH
(CaCl2)
pH
(H2O)

Klasmann TS 1

fina 0,5 mm 5,5 6,0
Klasmann TS 2 standard 0-25 mm 5,5 6,0
Klasmann TS 3 standard 0-25 mm 5,5 6,0
Klasmann TS 4 standard 0-25 mm 5,5 6,0

Vrsta Kolicina đubriva
[ kg/m3 ]
Napomena
Klasmann TS 1 1,0 za proizvodnju mladih biljaka
Klasmann TS 2 1,0 za biljke osetljive na sol na klijalistima i u saksijama
Klasmann TS 3 1,0 za biljke tolerantne na sol
Klasmann TS 4 1,0 za sadnju rasada i za biljke na klijalistima

KlASMANN TS 3 sa perlitom (ili bez njega) je odličan, ali samo kada je u pitanju užiljavanje i rasađivanje ljubičica. Za odrasle biljke je takođe dobar, ali ima jednu manu! To je takva vrsta sastava koja zahteva veoma često hidriranje i samim tim oduzima vam jako puno vremena, pogotovo ako imate veliku kolekciju ljubičica. Ova vrsta zemljišta je odlična kada imate navodnjavanje putem sistema 'kap po kap'. Moja preporuka bi bila sledeća: Iskombinujte jednake delove bilo koje rastresite zemlje (sve su manje-više slične), klasmana TS 3, perlita i vermikulita. To bi trebalo da zadovolji skoro sve potrebe ljubičica sa malo uloženog novca i truda.

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg