Pribor, materijal i evidencija

Pribor

Ako želite da se bavite kolekcijom ljubičica, pored biljaka koje imaju glavnu ulogu, potrebne su vam razne druge stvari koje će vam pomoći u radu oko njih. Jedna od bitnijih stavki jeste "alat". To možda nije glavna stvar u ovom hobiju, ali se svakako bez njega ne može se mnogo uraditi. Naravno ,to ne mora biti profesionalni pribor, već se možemo poslužiti raznim stvarima iz našeg okruzenja. Pribor koji nam može biti od pomoći  mozemo da podelimo na na tri osnovne grupe:

  • domaći pribor
  • medicinski pribor
  • damski pribor (pribor za nokte)

U nastavku ćete videti neke slike koje su skinute sa interneta i koje pokazuju kako su se snašli neki ruski kolekcionari ljubičica. Obzirom na to koliko su oni uspešni u ovom poslu, najjednostavnije ih je slediti, jer je to jedan od proverenih puteva do uspeha, bar kada su ljubičice u pitanju. Nakon tih slika pokazaću Vam svoj pribor.

                                    domaći pribor

                                  medicinski pribor

                     damski pribor (pribor za nokte)

->

Sada ću vam predstavim pribor kojim se ja služim:

Pre svega trebaće Vam nekoliko nekoliko različitih vrsta olovaka i to: hemijska, tanki markeri za CD i debeli vodootporni markeri. Oni će vam poslužiti kod vođenja evidencije, upisivanja oznaka (brojeva) po saksijama i identifikovanim stapićima.

Sledeće što će Vam biti potrebno jesu skalperi. Mogu se kupiti u kompletu (kod Kineza) ili po apotekama pojedinačno. Na drugoj slici možete videti kako sam primenila "štap i kanap", tačnije, stapić od kineske hrane u koji sam utisnula skalper. Vezala sam ga koncem i još preko toga nanela malo silikona koji će ga zalepiti i dodatno učvrstiti. Ovi štapici su odlični za primenu na biljkama koje imaju dugačke listove, pa je teško prići stablu biljke i odseći, na primer, pelcer. Pincete će vam biti potrebne  kad budete želeli da izvadite male časice sa pelcerima, a koje nisu pristupačne dohvatu ruke. Pomoću njih ćete izbeci lomljenje listova kod okolnih biljaka. U tu svrhu je poželjno nabaviti što dužu pincetu (zakrivljenu ili običnu, sve jedno je).

Na slici dole imate prikazane stapiće za identifikaciju. Ja trenutno koristim plastične spatule u beloj boji. Njih možete kupiti u malo bolje snabdevenim apotekama i veoma su pristupačnih cena. Međutim, ukoliko ipak niste u prilici da ih nabavite, možete se poslužiti časama od jogurta. Čase su bele, lako se po njima moze pisati i dovoljno su duboke. Secite ih po dužini tako da trake budu debljine približno 1.5 - 2 cm. Ove trake za identifikaciju biljke ćete koristiti kod standardnih saksija, a za male saksijice ili za rasad odlično se mogu primeniti male kasicice za kafu (i one su prikazane na slici sa spatulama).

->

Na slici dole se vidi kutija sa hormonom za zakorenjivane biljaka. Ukolko se budete odlučili da ga koristite, a obzirom na to da je u obliku praha, biće vam neophodna i četkica za slikanje, kojom ćete nanositi prašak na biljke koje želite da zakorenite.

Na sledećoj slici se vidi pribor koji je najčesće u upotrebi. Naravno, tokom rada sa ljubičicama biće vam potrebne i druge stvari (šilo ili šrafciger, jedna supena kašika kojom ćete nanositi zemlju u saksije itd.). Vremenom ćete se sami dosetiti šta bi to još moglo biti od koristi i vama od pomoći.

Naravno, sav taj pribor morate negde držati. U tu svrhu ja sam se poslužila malim metalnim koferom. Vi se možete opredeliti i za neku kozmetičku torbicu, pribor za olovke ili čak neku kutiju. Sve jedno je šta će vam poslužiti za odlaganje pribora, ali ono o ćemu morate voditi računa jesu skalperi (ako ih budete imali), pošto su veoma oštri, lako mogu probiti zaštitu i nenadano vas poseći.

end

Materijal

Kada sam pisala o "mojim iskustvima" pomenula sam da treba obratiti pažnju na novac koji možemo da sačuvamo. A možemo ga sačuvati tako što ćemo veliki deo stvari iskoristiti iz našeg okruženja. Evo šta bi to moglo biti i kako ja to radim.

Od osnovnog materijala potrebne su nam razne vrste saksija kao i kutija za zakorenjivanje biljaka. U "mojim iskustvima" sam pisala ovako: "Imate određen broj ljubičica koje treba rasaditi, a nemate dovoljan broj saksija. Ako imate manji broj rasada, za tu priliku, umesto pravih saksija, mogu vam odlično poslužiti posudice od istrošenog margarina, senfa, čase od jogurta ili slično, a ukoliko imate veliku količinu biljaka još bolje će vam poslužiti plastične čase za jednokratnu upotrebu, kojih ima u različitim veličinama, a koje se kupuju na količinu od 50 komada po paketu i veoma su prihvatljivih cena." Na slikama dole možete videti par uobičajnih saksija i njihovu zamenu u vidu časa za jednokratnu upotrebu. Tu je i par slika sa već već rasađenim ljubičicama.

Kutije za zakorenjivanje biljaka i listova. Na poslednjoj slici dole možete videti pravu profesionalnu kutiju. Naravno, odlična je. Međutim nista lošije nisu ni njene zamene koje možemo naći u našem okruženju.

->


Pokazaću vam u nekoliko slika kao ja to radim i pri tome dobijam jednako dobre rezultate.

->

Biće vam potrebni i podmetači za saksije. Mogu biti pojedinaćni, za svaku saksiju posebno, ili pak u vidu platoa (poslužavnika). Moje iskustvo kaže da oni baš i nisu neko valjano rešenje, pogotovo kada imate velike količina ljubičica. Naravno, oni služe svrsi ali imaju dosta svojih nedostataka. Pre svega, ako su u pitanju podmetači (tanjirići) onda ćete morati svaku ljubičicu posebno zalivati i pri tome izgubiti mnogo dragocenog vremena, a može se dogoditi da vam jedan krug zalivanja nije dovoljan pa to morate ponoviti više puta. Sve je to u redu kada imate 2-3 ljubičice, ali šta se dešava kada ih imate preko 200 vrsta? Pa, blago rečeno, deluje nemoguće. Platoi su bolje rešenje ali ipak daleko od idelanog. Zašto? Zbog toga što se može desiti da vam površina na kojoj stoje platoi nije ravna, tačnije rečeno, da ima mali nagib prema nekoj strani. Tu onda dolazi do toga da se prilikom zalivanja voda izliva prema strani nagiba, a suprotni deo platoa ostane bez vode. Odmah nam je jasno da ni na ovaj način ne možemo postići željene rezultate jer će neke biljke biti dobro zalivene, a neke će totalno ostati bez vode.  Posude bi ipak trebale biti malo dublje kako se voda ne bi izlivala iz njih. Ja sam ušla u posed belim, dubokim podmetačima koji su odlični i koje možete videti na slikama desno.

Imaćete slučajeve kada vam nisu sve saksije podjednako vlažne. Bilo zbog različite vrste zemlje ili veličine saksije, moraćete dodatno zaliti one koje su suve. A kako to uraditi a da ne navlažimo previše one koje imaju dovoljnu količinu vlage? Tu vam može pomoći neka špric-boca (koriste se u laboratorijama) ili gumena kruškica kao na slici desno.

end

Evidencija

Pored pribora koji ima veoma važnu ulogu kod manipulisanja ljubičicama, evidencija zauzima bar podjednako važno mesto, ako ne i važnije. Kada počinjete da se bavite kolekcijom ljubičica uglavnom i pamtite koja je koja biljka pa čak i listove i pelcere koje rasađujete. Međutim , kada uvećate svoju kolekciju i pojave se precvetale biljke sa sličnim listovima onda tu već imamo veliki problem. Kako da ih raspoznajemo ako prethodno nismo napravili adekvtno obeležavanje? Za početak formirajte jednu malo deblju svesku u koju ćete beležiti svaku promenu koju napravite.

Na primer, počeli ste da sakupljate ljubičice. Svaku saksiju obeležite brojem (od broja 1 pa na dalje). Ukoliko su saksije tamne koristite samolepljive nalepnice po kojima ćete pisati hemijskom olovkom (najotpornija je na vodu). Kada se radi o hibridnim ljubičicama, svaka od njih ima svoje ime i ime hibridizera (selekcionara) koji ih je napravio. To je slično pedigreu kod životinja. Shodno tome vi ćete u vašoj svesci zapisati redni broj ljubičice, njeno ime i ime hibridizera kao i naznaku da li se radi o standardnoj, polumini, mini ili trejler vrsti, kao što je i prikazano u tabeli koja sledi.

R.B. Naziv ljubičice Hibridizer Kategorija
1. B-man s etna Curcuruto Standard
2. Crimson ice Sorano Standard
3. Alamo gold Pittman Mini

Kao budete nabavljali nove vrste tako upisujte redne brojeve i imena paralelno u svesku i na saksiju. Nikako se ne sme dogoditi da dođe do toga da na saksiji imate jedan broj i ime, a u svesci drugi. To će vam onda u nekom trenutku napraviti pravu konfuziju. Ukoliko ste nabavili špatule i male plastične kasicice za kafu onda ćete i na njih stavljati istu oznaku, kao što sam prikazala na slici koja sledi.

->

Kasnije, kada nabavite veću količinu ljubičica moći ćete da oformite i katalog bilo po vrstama, abecednom redu, hibridizeru ili po varijetetu (da li je ruski ili americki varijetet). Ja u svojoj svesci beležim i pelcere koje rasadim. Pošto svaka matična biljka ima svoj broj, logično je i da njeni pelceri imaju istu oznaku samo malo dopunjenu. Evo i kako: Ako matična biljka ima redni broj 189, a sa nje smo skinili tri pelcera ja cu ih obeležiti brojevima 18901, 18902 i 18903 i kao takve zabeležiti u svesku. I pored toga sto svaku ljubičicu evidentiram kao u tabeli gore, svaka je dobila i po jednu svoju stranu u istoj svesci. Stranu podelim na tri dela i obeležim je na način kao kao što je prikazano u nastavku.

->

189                          GOLDEN THREADS
                                      - Sorano -

___________________________________________________

                                       Standard

Dupli beli cvet sa žutim fragmentima po laticama koji idu od centra cveta prema krajevima. Listovi su srednje zeleni, jednostavni i ovalni. Ova ljubičica spada u grupu standardnih.


(U ovom delu stranice opisujemo kako biljka izgleda)

___________________________________________________

189 reprodukcija

(matična biljka od koje proizvodimo mlade)

18901, 18902, 18903...... (pelceri)


(Dakle, prema evidenciji, posedujemo 4 biljke i to 1 matičnu i 3 pelcera. Tako treba nastaviti sa upisivanjem kako budemo razmnožavali ovu biljku.)

Sledeća strana bi izgledala upravo ovako.

190                              IRISH FLIRT
                                     - Sorano -

__________________________________________________

                                       Polumini


Cvet je dupli, a saèinjavaju ga jasno zelene i bele
kovrdžave latice. Listovi su srednje zeleni, sjajni i valoviti.

__________________________________________________

190 reprodukcija
19001, 19002, 19003......

Evidencija vam je takođe važna i zbog toga što će kolekcionari, sa kojima ćete kasnije razmenjivati biljke, želeti sa sigurnošću da znaju da li je to zaista primerak za koji tvrdite da jeste. Ako je sve obeleženo kako treba onda neće biti problema. Naravno, ako samo želite da uživate u njihovoj lepoti bez velikog udubljivanja, sve ovo oko evidencije vam nije potrebno. Onda im se divite i uživajte dok one mirno rastu na prozorskom oknu vašeg prozora.

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg