1. Idealna zemlja za ljubičice i priprema nekih podloga

Idealna zemlja za ljubičice

U više navrata sam pominjala zemlju, odnosno, koja je to idealna zemlja za cveće (u našem slučaju za ljubičice). Svi kolekcionari imaju neki svoj "recept" kada je u pitanju sastav. Koliko-čega da bi naše biljke izgledale kao sa reklame? Svi se slažemo da to mora biti rastresita podloga.

Koliko god da sam mišljenja da ne treba novac razbacivati na "šminku" kod afričkih ljubicica (mislim na razne kutije i saksije gde možemo improvizovati), toliko sam mišljenja da sto se tiče podloge iz koje će naša ljubičica rasti, treba uložiti sva sredstva i sav odabran,dostupan materijal koji se u tu svrhu može koristiti. Šta ovim želim da kažem?

->

Svako od nas može otići u bilo koju cvećaru i kupiti bilo koju zemlju za cveće i u nju posaditi ili rasaditi ljubičicu. U suštini to će, za malo novca, rešiti problem. Ali na kratke staze. Već nakon nekog kratkog vremena, nakon desetak zalivanja, ta zemlja će se sve više sabijati i stiskati, te će na taj način početi da pravi problem biljci zbog velikog pritiska na korenov sistem. Otuda imamo slučajeve ljubičica koje ne rastu, ne cvetaju, zakržljavaju itd. pa sve dok potpuno ne uginu. U većini slučajeva nismo ni svesni šta se desilo, osim da znamo da nam je ljubičica uginula te se pitamo kako "a sve smo uradili kako treba, čak smo zemlju, po preporuci, iz cvećare kupili". Naravno, zemlja kao zemlja nije loša i većini biljaka kao takva i odgovara, ali ne i ljubicici. Sada tu opet mogu da dodam, po već ko zna koji put, da ljubičicama odgovara rastresita podloga.

->

Nakon toga što nam je ljubičica, iz teksta gore, uginula, a da bi smo spasili ostale, morati ćemo da uradimo ono što je trebalo uraditi još na početku. Dakle, kupiti adekvatnu zemlju za ovu vrstu biljaka. Ja ću vam sada predstaviti nekoliko desetina slika sastojaka koji se mogu kombinovati i samim tim dati nam odličnu mešavinu:

end

Kokosov substrat

Izrađuje se od spoljnog dela ploda kokosovog oraha, tj. ljuske. Ukoliko se koriste samo vlakna govori se o kokosovoj vuni, a naziv za mešavinu mlevene kokosove ljuske i prirodnog treseta je kokosov treset. Ima dobar vazdušni i vodni režim.

Kako pripremiti kokosov substrat? Postupak je sledeći :

->

->

end

Mahovina sfangum (sphangum)

->

->

Ovo je mahovina sfangum pod mikroskopom

end

A šta je treset?

Za nastanak tresetišta zaslužne su mahovine roda Sphagnum. One žive na močvarnim mestima gde formiraju velike jastuke ili čak pokrivače. Rastu na površini iz godine u godinu, a dublji slojevi obamiru i konačno prelaze u treset. Znači da je tresetište vlažno stanište sa obiljem mahovine i drugog bilja koje se tu nakuplja i trune bez prisustva kiseonika i stvara treset bogat ugljenikom. Geološki, smatra se da ta staništa pripadaju ostacima iz ledenog doba jer na njima žive neke retke biljne vrste koje ne nalazimo na drugim tipovima staništa. Pod tim vrstama se misli  na neke biljke mesožderke, orhideje i slično. Glavni tvorac tresetišta je mahovina iz roda Sphangum ili mah tresetar, ima kuglaste formacije, koji, kada sazru, bučno pucaju poput otvaranja boce šampanjca i rasipaju svoje spore. Ta područja su vlažna i zbog toga što mah tresetar ima sposobnost zadržavanja vlage. Naime, on u svojim listićima ima stanice za vodu.

->

->

end

Kako pripremiti mahovinu sfangum za upotrebu? Postupak je sledeći :


->


->

Ova mahovina je pogodna za zakorenjivanje listova bez bilo kakvih dodataka osim vode.

end

Vermikulit

Vermikulit je geološko ime dato za skupinu minerala. Kod naglog zagrevanja na visokoj temperaturi voda se pretvara u paru koja razbije ljuskaste kristale u oblik pahulje koje se više ne mogu skupiti. Na taj način dobijemo ekspandirani vermikulit koji sadrži bezbroj malih slojeva vazduha. Upravo ti vazdušni pojasevi daju vermikulitu dobre izolacione sposobnosti i malu specifičnu težinu. Vermikulit ne stari, ne trune, 100% negoriv (otporan na vatru), zdravstveno i ekološki besprekoran, bez mirisa, ne nadražuje čula, ne sadrži azbest, otporan je na kiseline i na baze i nije rastvorljiv u vodi. Dobar je absorbent.

->

Dobar je za održavanje zemlje rastresitom i vlažnom, za prenos korisnih mikroorganizama, povećava kapacitet vazduha i vode, zadržava vazduh, hranljive sastojke i vlagu , pa ih otpušta kada je to biljci potrebno. Sposoban je za izmenjivanje katjona pa samim tim omogućava biljkama lakši pristup kalijumu, kalcijumu i magnezijumu. Ne napadaju ga glodari i insekti, ne plesnavi se, ne trune te je tako postojan i trajan. Pogodan je sadnju i vanjskog i unutrašnjeg bilja.

->

end

Perlit 

Perlit daje rastresitost i čini da supstrat bude vazdušast i lagan. Perlit je relativno sličan vermikulitu, u smislu što je isto ekspandiran i porozan. Svaki od njih ravnopravno zauzima svoje mesto, ali ako se nema drugog rešenja bolje je umesto vermikulita staviti vise perlita, nego, na primer, peska.

Ukoliko niste u prilici da uđete u posed perlitu i vermikulitu, Kuglice od ekspandiranog polistirena (stiropora) mogu biti dobra zamena za perlit, ali i to se kod nas takođe teže nalazi. Mineralna vuna može biti dobra umesto vermikulita, ali je i loša po zdravlje, pa je ne preporučujem.

U svakom slučaju, zamena za perlit i vermikulit je sve što je vazdušasto, rastresito, ne menja svojstva zemlje i može donekle zadržati vlažnost.

->

->

end

Kako da izgleda mešavina od ponuđenih sastojaka?

I kombinacija - kokosov supstrat, vermikulit i perlit;

II kombinacija - klasmann TS-3 (beli treset) koji se može naći kod nas, perlit. Ova kombinacija je idealna ko poseduje sistem navodnjavanja "kap po kap". Ukoliko nemate ovu vrstu navodnjavanja dodati i vermikulit. Ukoliko nemate vermikulita onda će zemlja iz cvećare moći da posluži,  jer će dovoljno zadržavati vlagu. Voditi računa pri razmeri ovih sastojaka. Nikako se ne sme dozvoliti da obična zemlja bude u većini jer sam već napomenula da je ona veoma teška za korenov sistem ljubičice. Najpribližnije idealnom je podjednaka količina svih sastojaka.

->

->

U nedostatku perlita i vermikulita možete upotrebiti stiropor i malo peska (ne sasvim sitnog). Na slici dole možete videti kako izgleda jedna mešavina sačinjena od zemlje, mahovine sfangum (treseta), perlita i vermikulita.

end

saveti-sr.jpg

zanimljivosti-rs.jpg

web%20link-sr.jpg