BOLESTI i INSEKTI

UVOD

Kao i svako drugo cveće i afričke ljubičice mogu bolovati od raznih bolesti. Navešću neke od njih:

  • Insekti: thrips (trips), mealybugs (brašnasta buba), mites (grinje)
  • Bolesti: gljivična oboljenja, a najčešće je praškasta buđ

Naravno da ni jedne nisu poželjne u našim saksijama, ali ako se ipak pojave postoje razni preparati kojim bi se mogle uništiti iako kod nekih ni preparati ne mogu biti od pomoći.

->


->

end

INSEKTI

TRIPS

Na primeru ispod možemo primetiti sitne bele bubice na laticama. One se hrane polenom i jedini način da ih se rešimo jeste da se prekine cvetanje, odnosno da se pokidaju svi cvetovi sa biljke i da se ne dozvoli stvaranje novih. Teško ih je uočiti kod svetlijih biljaka, ali ako slučajno primetite malo polenovog praha rasutog po laticama to je siguran znak da su prisutne bez obzira na to da li ih vidite ili ne golim okom. Ovako izgleda trips:

->

->

end

BRAŠNASTA BUBA

Ovaj insekt živi u zemlji, na korenu biljke kao i u pazuhu listova (tzv. foliarna brašnasta buba). Bele je boje i zaista podseća na rasuto brašno tamo gde se nastani. Ponekad ju je teško primetiti, jer ukoliko vam je zemlja sa perlitom onda je veći problem razlikovati je od sitnog stiropora. Na sledećim slikama možete videti i kako izgledaju i gde žive:

->

->

end

GRINJE

Ovo je ozbiljna štetočina. Grinja živi na donjoj strani lista, a hrani se sokom koji sisa iz lista. Preparati deluju, ali ovaj insekt je toliko uporan da ga je praktično nemoguće istrebiti.  Dakle, ukoliko otkrijete ovu bubu savet bi bio da se baci kompletna biljka i na taj način zaštite ostale. Spada u grupu opasnih štetočina koje mogu da nanesu ozbiljnu štetu biljci. Na sledećim slikama imaćete priliku da vidite kako izgledaju grinje, obzirom da su mikroskopski male i da se ne vide golim okom, kao i ljubičice i to kako izgledaju ljubičice koje je napala ova štetočina (zakržljali listovi u središtu biljke).

->

->

end

GLJIVIČNA OBOLJENJA

Najčešće gljivičnio oboljenje je praškasta buđ (powdery mildew). Javlja se uglavnom zbog velike koncetracije vlage. Odgovor se prosto sam nameće; smanjite vlažnost u prostoriji gde borave afričke ljubičice, a pomoću četkice i sumpora lako se može uništiti ova budj. Ukoliko se otkrije na vreme i isto tako deluje, ne spada u red opasnih oboljenja.

->

CRVI

Na površini zemlje žive i one koje nisu opasne, plesna mušica (fungus gnatas), skočirep (spring teils), a u zemlji se mogu pronaći i crvi.

Hrane se i žive u zemlji i to najčešće na samoj teksturi biljke, odnosno u korenu biljke. Naravno, sve što jede koren biljke treba uništiti.

->

Preparati za uništavanja ovih štetočina postoje. Medjutim, u našoj zemlji je gotovo nemoguće pronaći neki preparat koji je isključivo namenjen afričkoj ljubičici. U stvari, u Srbiji ne postoji ništa što se tiče samo afričkih ljubičica, ni literatura, ni informatori, ni hemikalije…kao što je to slučaj sa drugim zemljama (Rusija, Amerika…) gde postoji apsolutno sve namenjeno samo ovoj biljci.

Šta raditi u tom slučaju? Najjednostavniji način je da odete do "Garden centra", iznesete svoj problem nekome od zaposlenih I nadate se da će ponudjeno sredstvo rešiti vašu biljku insekata ili sl.

end

istorija-sr.jpg

gajenje-sr.jpg

podela-sr.jpg

razmnozavanje-sr.jpg

bolesti-sr.jpg

tipovi-sr.jpg